Jouluinen tuoksu tulvahtaa Edupolin opetuskeittiöstä ja nostaa mieleen muistoja. Paistinpellit sujahtavat uuniin, sokeri sulaa pannulla, kaulitaan, kootaan ja koristellaan. On piparipäivä.
Keittiössä puurtaa neljäntoista hengen joukko ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavia ensimmäisen vuoden kokkiopiskelijoita opettaja Sirkku Mentulan ohjauksessa. Taikinat on valmistettu edellisenä päivänä.
Pari komeaa piparitaloa on jo saanut karkkinappipäällysteen. Camilla ja Jenina ovat pienten pipareiden parissa. Koristelu on nypläämistä, joka vaatii sorminäppäryyttä. Tarkkoja etukäteissuunnitelmia ei ole.
- Spontaanisti koristellaan. Tämä on kivoin vaihe, kun saa käyttää omaa luovuutta, he sanovat.
Koristeissa on mistä valita. Camillan hyppysistä hopeiset helmiäiset asettuvat kiertämään tähtimäistä piparia vaalean sokerikuorrutteen päälle. Kuorrutteissa on värisävyjen skaalaa vihreästä pinkkiin, mutta koristelussa kannattaa olla maltillinen, etteivät piparin omat aromit huku päällysteiden alle. Nuoret kokkikokelaat muistuttavat, että liika kuorrute voi pilata koko piparkakun ja tehdä siitä äklömakean.
Toisaalla Ville keskittyy gluteenittomien pipareiden koristeluun. Tarjottimella on jo lauma lampaita – jouluisesta muotista syntyneitä pulleita pipareita. Vähän liian pulleita ovat, kuuluu kommentti, mutta mausteet ja koristelu ovat erinomaisesti kohdillaan. Reseptiä täytyy ehkä vielä vähän kehitellä.
- Gluteeni vaikuttaa taikinan rakenteeseen, ja kun gluteenia ei ole, pipareista tulee helposti murenevia ja kuivempia kuin vehnäjauholla leivottaessa, opettaja kertoo.
Kokkien kunnia-asia on tietysti onnistunut kokonaisuus, mutta uuden kokeilussa ensimmäinen tulos ei aina ole sitä, mitä on tavoiteltu. Jälki voi kuitenkin olla hauskasti persoonallinen, ja tästähän taitojen kypsyttely vasta alkaa. Ja mitä tulee kotikeittiöihin, stressittömät piparkakut maistuvat kaikille parhaiten.
Prinssinakkeja ja lihapullia?
Makeus, rapeus, tuoksu ja mausteinen maku, näihin kiteytyvät piparin parhaat puolet, jos nuorilta kysyy. Joulupipari on erottamaton osa monen joulumuistoja, vaikka se ei välttämättä kuulu nuorten omiin makusuosikkeihin. Toisille riittää taikinan mutustelu.
- Leipominen ja koristelu on hauskaa, mutta yleensä piparit ovat liian kuivia ja kovia. Paksut ja pehmeät piparit maistuvat paremmilta, Maria ja Jenna toteavat.
Joulussa tärkeintä on yhdessäolo, joka kulminoituu jouluateriaan. Kokkikandidaatit perehtyvät opetuskeittiössä joulun alla myös perinteisten jouluruokien valmistukseen. Joulupöydän antimet maistuvat nuorille vaihtelevasti, mutta toiset nauttivat koko repertuaarista – jouluhan on vain kerran vuodessa, kuten Toni muistuttaa.
Miten joulupöytää voisi kehitellä nuorten makuun?
- Aina voi joukossa olla jokin vaihtoehto, esimerkiksi lihapullia. Niihin voisi lisätä jotain jouluista maustetta, Elias pohtii.
Nuorten ajatukset lentävät lihapullista prinssinakkeihin, mutta ihan mitä vaan ei voi joulupöytään kattaa ilman, että tunnelma kärsii.
- Juhlavuus kuuluu jouluun. Jos halutaan uudistaa, niin voivathan perusasiat olla samoja, mutta tehdään niitä vähän eri tavalla ja tuodaan kattaukseen eri värejä, Camilla miettii.
Maria kertoo, että piparkakutkin ovat muuttaneet muotoaan vuosisatojen aikana. Pipareiden esikuvina pidetään hunajakakkuja, joita muinaiset egyptiläiset valmistivat uhrilahjoiksi jumalille. Keskiajalla Euroopan luostareissakin syötiin hunajakakkuja – yrteillä maustettu mesileipä oli vahvistavaa ravintoa ja hunaja saatiin omista mehiläispesistä. Piparin nimi tulee maustepippurista, jota käytettiin eksoottisena ainesosana. Piparimuottien aiheet ovat olleet symbolisia. Kukat tuovat onnea ja viikinkiajan uhrieläin possu rikkautta. Sydän, tähti ja lintu vertautuvat kristinuskossa rakkauteen, uskoon ja Pyhään Henkeen.
Teksti: Tuula Lukić (lue myös teksti Annan päivän piparit v.2014)
Kuvat: Srba Lukić
Vegaanipiparit
Opiskelijat kokeilivat myös vegaanipiparkakkujen valmistusta, reseptin lähteenä www.menaiset.fi. Maku on hyvä, mutta mausteita voi halutessaan lisätä vähän. Ruisjauhot voi korvata vehnäjauhoilla. Piparkakkutaloon taikina saattaa olla liian pehmeä.
2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
250 g leivontaan tarkoitettua kasvimargariinia (ei sis. maitoa)
3 tl piparkakkumaustetta
2 dl kaurakermaa
2 dl ruisjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
10 dl vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, margariini ja piparkakkumauste. Anna vähän aikaa jäähtyä ja lisää sitten kaurakerma ja ruisjauhot. Sekoita sooda ja leivinjauhe ensin vehnäjauhoihin ja lisää sitten taikinaan. Sekoita. Laita taikina peitettynä vetäytymään jääkaappiin esim. yön yli. Anna vähän aikaa olla lämpimässä ennen leipomista. Paista 200 asteessa n. 5 minuuttia.
Tilaa jouluherkkuja
Kokkien opetuskeittiö ja oppilaitoksen ravintola Iris sijaitsevat Porvoossa Aleksanterinkadun ja Linnankoskenkadun kulmauksessa POMO-talossa. Leipurit opiskelevat Perämiehentiellä. Opiskelijat valmistavat tuotteita myös tilauksesta. Opiskelijoiden pop-up-myymälä Nyytti on avoinna vaihtelevasti opintovaiheiden mukaisesti, tarkista www.edupoli.fi, puh. 020 51 311 (ma–pe klo 8–16). Edupolin ja Porvoo International Collegen toiminnat yhdistyvät 1.1.2019 nimellä Careeria.